Γίνεται φόρτωση...

Menu

6972181460

info@dietplus.gr

Τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά για ένα υγιές νευρικό σύστημα

dietplus.grΆρθραΆρθραΤρόφιμα και θρεπτικά συστατικά για ένα υγιές νευρικό σύστημα
dietplus.grΆρθραΆρθραΤρόφιμα και θρεπτικά συστατικά για ένα υγιές νευρικό σύστημα
Τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά για ένα υγιές νευρικό σύστημα

Τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά για ένα υγιές νευρικό σύστημα

Δημοσιοποιημένο σε Άρθρα

Μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να επηρεάζει εκτός από την υγεία της καρδιάς, ολόκληρο το σώμα σας και να βοηθήσει από τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης έως τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Γενικά όμως, ο τρόπος που τρέφετε το σώμα σας και ο αντίκτυπος που έχει στη λειτουργία του οργανισμού σας δεν σταματά εκεί. Στην πραγματικότητα, αυτό που πίνετε και τρώτε επηρεάζει επίσης όλα τα είδη των οργάνων και των συστημάτων που σας κρατούν στη ζωή.

Αυτό περιλαμβάνει το πολύπλευρο νευρικό σύστημα, τον εγκέφαλο, την σπονδυλική στήλη και εκτείνεται σε όλα τα άλλα νεύρα του σώματός σας (στους σκελετικούς μύες, τα χέρια, τα πόδια, τα δάχτυλα των ποδιών κ.α.)

Οι διαιτητικές αλλαγές μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου. Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να υποστηρίξουν ένα υγιές νευρικό σύστημα.

Ξεκινάμε με την μεσογειακή διατροφή, η οποία σύμφωνα με έρευνες μπορεί  να βοηθήσει στην προστασία από την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer και της άνοιας.

Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, ανεπεξέργαστων δημητριακών, ελαιολάδου, μέτρια κατανάλωση ψαριών, χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.

Ο εγκέφαλος όμως, δεν είναι το μόνο μέρος του νευρικού συστήματος που μπορεί να επωφεληθεί από αυτές τις διατροφικές αλλαγές. Τα βασικά λιπαρά οξέα, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε τροφές όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το λιναρόσπορο κ.α., είναι πολύ σημαντικά καθώς αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των νευρικών κυττάρων, ενισχύουν τις νοητικές λειτουργίες, βοηθούν να διατηρήσετε ένα υγιές δέρμα κ.α.

Η θειαμίνη (ή βιταμίνη Β1) με τη σειρά της, η οποία αποτελεί μια από 8 βιταμίνες του συμπλέγματος Β,  παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για τον οργανισμό. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στη καλή λειτουργία του δέρματος, ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες, την μνήμη, συμβάλλει στην μείωση του στρες και στην διαχείριση του άγχους.

Η ανεπάρκεια θειαμίνης μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, χρόνια κόπωση, βλάβη των νεύρων κ.α. Καλές πηγές πρόσληψης της συγκεκριμένης βιταμίνης, αποτελούν τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα καρύδια, τα φιστίκια και οι σπόροι.

Μιλώντας τώρα για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όταν πρόκειται για το νευρικό σύστημα, δεν θα πρέπει να παραλείψετε τη βιταμίνη Β12, αφού ο οργανισμός τη χρησιμοποιεί για να συνθέσει τη μυελίνη, η οποία περιβάλλει και προστατεύει τα νεύρα. Επιπλέον, η βιταμίνη Β12 βοηθάει στην πρόληψη ενάντια στη κατάθλιψη, στη μείωση του άγχους, καθώς και στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε τρόφιμα, όπως το κρέας, το αυγό, τα στρείδια, τα μύδια, οι σαρδέλες κ.α.

Στην συνέχεια θα αναφερθούμε στο κάλιο και στο ασβέστιο, που είναι εξίσου σημαντικά για τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος. Πλούσιες πηγές σε κάλιο αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι πατάτες, οι ντομάτες, οι γλυκοπατάτες, οι μπανάνες, τα βατόμουρα κ.α.

Το ασβέστιο τώρα με τη σειρά του εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα το βρείτε στα λευκά φασόλια, στο σουσάμι, στις σαρδέλες, στο σολομό, στα μαυρομάτικα φασόλια, στα αμύγδαλα κ.α.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τώρα, η απομάκρυνση από την παραδοσιακή δυτική διατροφή, η οποία αποτελείται  από τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υδατάνθρακες,  περιλαμβάνει τρόφιμα που στερούνται θρεπτικών συστατικών και είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες, είναι επίσης μια καλή ιδέα για να μειωθεί η φλεγμονή (που έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην υγεία της καρδιάς αλλά και στην υγεία και άλλων συστημάτων του σώματος), η οποία σύμφωνα και με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόννης φαίνεται να παραμένει ισχυρή, ακόμα και αρκετό καιρό μετά τη μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή.

Τέλος, η αξία του νερού είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄ όσο μπορείτε να φανταστείτε, αφού συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού.  Αποτελεί μέσο απομάκρυνσης τοξικών και άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό, μεταφέρει το οξυγόνο και  τις θρεπτικές ουσίες, διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή, συμβάλλει στην αναπαραγωγή των κυττάρων, κ.α.

Ο οργανισμός λοιπόν εξαρτάται απόλυτα από το νερό, ενώ μια αφυδάτωση του οργανισμού μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλο, αδυναμία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα κ.α.

Τρόφιμα και ποτά Ασθένειες Life style


σχετικά με τον συγγραφέα...