Γίνεται φόρτωση...

Menu

6972181460

info@dietplus.gr

Τα οφέλη της μαύρης σταφίδας

dietplus.grΆρθραΆρθραΤα οφέλη της μαύρης σταφίδας
dietplus.grΆρθραΆρθραΤα οφέλη της μαύρης σταφίδας
Τα οφέλη της μαύρης σταφίδας

Τα οφέλη της μαύρης σταφίδας

Δημοσιοποιημένο σε Άρθρα

Η μαύρη σταφίδα αποτελεί τη πιο δημοφιλή ποικιλία αποξηραμένων σταφυλιών. Αυτό το μικροσκοπικό φρούτο είναι ευρέως γνωστό για τη γλυκιά και ζουμερή του γεύση. Η αλήθεια όμως είναι ότι έχει να μας προσφέρει πολλά περισσότερα, όντας μια εξαιρετική πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών με αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση.

Μια χούφτα σταφίδες αποτελούν ένα πλούσιο σνακ σε βιταμίνες Β, σίδηρο και κάλιο. Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρουν, αποτελούν επίσης μια καλή πηγή υδατανθράκων για άμεση ενέργεια.

Οι σταφίδες είναι αναντικατάστατες αν αναλογιστεί κανείς και την θετική τους επίδραση στην ανακούφιση από δυσκοιλιότητα, στην αναιμία, στη σεξουαλική δυσλειτουργία, στην υγεία των ματιών, στην οδοντιατρική περίθαλψη και στην ποιότητα των οστών.

Η περιεκτικότητα σε σίδηρο της μαύρης σταφίδας είναι πολύ περισσότερη από αρκετά άλλα φρούτα και λαχανικά, που φημίζονται γι αυτό. Καταναλώνοντας λοιπόν συστηματικά σταφίδες, σας βοηθά να ανταποκριθείτε στις καθημερινές σας απαιτήσεις για σίδηρο.

Επιπλέον, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά, οι μαύρες σταφίδες προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματός μας από πιθανές βλάβες που προκαλούνται από την μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, την υπερβολική ρύπανση κ.α.

Αν θέλετε τώρα να μείνετε μακριά από καρδιαγγειακά νοσήματα και από κακή χοληστερόλη, οι σταφίδες αποτελούν μια ενδεδειγμένη λύση. Είναι πλούσιες σε κάλιο, ένα αποτελεσματικό μέταλλο που μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα νατρίου στο σώμα μας. Όσον αφορά την κακή χοληστερόλη, οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι οι μαύρες σταφίδες περιλαμβάνουν πολλές διαλυτές ίνες και πολυφαινόλες (μια ειδική κατηγορία οργανικών αντιοξειδωτικών), που συμβάλλουν επίσης στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Εκτός από κάλιο, οι μαύρες σταφίδες περιέχουν ασβέστιο και βόριο (ένα μέταλλο το οποίο είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό του ασβεστίου και την υγεία των οστών). Το ασβέστιο διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του σκελετικού μας συστήματος. Η έλλειψη του, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές οστικές διαταραχές όπως η οστεοπόρωση. Ωστόσο, οι μαύρες σταφίδες μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο του ασβεστίου στο σώμα μας και να μας βοηθήσουν κατά των ασθενειών αυτών με επιτυχία.

Με την προσθήκη σταφίδων στα σνακ και στα γεύματά σας βοηθάτε στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου, προλαμβάνοντας την δυσκοιλιότητα. Αυτό οφείλεται στο ότι οι σταφίδες περιέχουν τόσο διαλυτές, όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές ίνες βοηθούν κυρίως στο να απομακρύνονται ευκολότερα τα υπολείμματα των τροφών από το σώμα, ενώ οι αδιάλυτες ίνες διευκολύνουν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Ακόμα, αν επιθυμείτε να διατηρηθεί η υγεία των ματιών και των δοντιών σας, οι μαύρες σταφίδες αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο για να τις ενσωματώσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Χάρη στο ελαικό οξύ που περιέχουν φροντίζουν την υγιεινή των δοντιών μας, ενώ χάρη στις πολυφαινόλες και στην βιταμίνη Α, οι σταφίδες προστατεύουν τα μάτια και συμβάλλουν στη μείωση εμφάνισης οφθαλμολογικών νοσημάτων.

Τέλος, οι σταφίδες βοηθούν και στη σεξουαλική δυσλειτουργία, λόγω της αργινίνης που περιέχουν. Πολλαπλές έρευνες έχουν δείξει ότι η αργινίνη αυξάνει την ερωτική διάθεση  και την ανδρική γονιμότητα, αυξάνοντας την παραγωγή και την κινητικότητα του σπέρματος.

Υγιεινή διατροφή Σταφίδα Τρόφιμα και ποτά


σχετικά με τον συγγραφέα...