Ορθορεξία - Η διατροφική διαταραχή της εποχής
Δημοσιοποιημένο σε Άρθρα
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος παρακολουθεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημερώνεται για τις τροφές, τις θερμίδες, τα συμπληρώματα, το αδυνάτισμα, τις διάσημες δίαιτες, τα superfood κ.α.
Προσέξτε όμως, γιατί εκτός από τις χρήσιμες πληροφορίες που μπορείτε να αντλήσετε, μπορεί να βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο για κάποια διατροφική διαταραχή.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν βρει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης κοινωνικών μέσων δικτύωσης και των διαταραχών πρόσληψης τροφής, ιδιαίτερα δε της ορθορεξίας, η οποία αποτελεί μια διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά και χαρακτηρίζεται από την εμμονή και την ακραία ενασχόληση με την κατανάλωση υγιεινών τροφών, που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσουν σε ανθυγιεινές συνέπειες, όπως η υπερβολική απώλεια βάρους, η ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών, η κοινωνική απομόνωση και το άγχος.
Μέχρι στιγμής πάντως, η ορθορεξία δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη και δεν περιλαμβάνεται στο Διαγνωστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών, παρόλο που αποτελεί μια παθολογική κατάσταση και ο αριθμός των ανθρώπων που δίνουν μάχη με τον ορθορεξία είναι μεγάλος.
Μια μελέτη του 2017 σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές και τις διαταραχές του βάρους, διαπίστωσε ότι ένα επιβλητικό ποσοστό 49% των ανθρώπων που ακολουθούσαν λογαριασμούς για την υγιεινή διατροφή μέσω Instagram είχαν ορθορεξία. Αντίθετα, λιγότερο από το 1% του γενικού πληθυσμού αντιμετωπίζει μόνο αυτή τη διαταραχή διατροφής, η οποία όπως προαναφέρθηκε και παραπάνω, χαρακτηρίζεται από ακραία αποφυγή τροφίμων που θεωρούνται ανθυγιεινά.
Φυσικά, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν με ασφάλεια και σύνεση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρουν συμβουλές υγιεινής διατροφής ή να παραμείνουν προσηλωμένοι σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε όμως ποτέ, ότι αυτή η αναζήτηση για θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή ενασχόληση, με αρνητικές επιπτώσεις που θα αφορούν τη σωματική αλλά και την ψυχική σας υγεία.
Πάντα θα πρέπει να έχετε κατά νου, ότι οι διατροφικές διαταραχές δεν κάνουν διακρίσεις. Μπορούν να επηρεάσουν εξίσου τους άνδρες, τις γυναίκες, τα αγόρια και τα κορίτσια και φυσικά να «χτυπήσουν τη πόρτα» σε οποιαδήποτε ηλικία. Παρόλα αυτά, οι έφηβοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, επειδή αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο και μεγάλο μέρος της γνώσης και της ενημέρωσής τους προέρχεται από εκεί.
Η έμφαση που μπορεί να δώσετε στα γεύματα στις διάφορες κοινωνικές σας υποχρεώσεις, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη κάποιας διατροφικής διαταραχής. Τα μη ρεαλιστικά μηνύματα, καθώς και οι συμβουλές από «λάθος» ανθρώπους και μη αξιόπιστες πηγές, συντελούν στη διαφοροποίηση της συμπεριφοράς και μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον τρόπο που αισθάνεστε για τον εαυτό σας.
Ενώ δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να γίνει ακριβής πρόβλεψη για το ποιός θα αντιμετωπίσει κάποια διατροφική διαταραχή, αν κάποιο από τα παρακάτω σας ακούγεται οικείο, τότε μπορεί να βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.
1. Δεν θέλετε να τρώτε εκτός σπιτιού
Η εμμονή σας με το φαγητό, μπορεί να φτάσει στο σημείο να μην «αντέχετε» να μαγειρεύει κάποιος άλλος για εσάς ή να μην γνωρίζετε ακριβώς τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του φαγητού σας. Ως εκ τούτου, αποφεύγετε να κάνετε τα γεύματά σας σε εστιατόρια και σε άλλους χώρους εστίασης.
2. Παρακολουθείτε την καθαρότητα του φαγητού σας
Αν και μπορεί να περάσετε πολύ χρόνο σκεπτόμενοι τα τρόφιμα, όπως δηλαδή κάποιος που πάσχει από ανορεξία ή βουλιμία, εντούτοις η εμμονή σας έχει να κάνει με την ποιότητα και την καθαρότητα των τροφίμων και όχι απαραίτητα με την επιθυμία σας να χάσετε βάρος ή να παραμείνετε στο ιδανικό σας βάρος.
Εξακολουθείτε να ασχολείστε με τον τρόπο παρασκευής, επεξεργασίας και αποθήκευσης του φαγητού, καθώς τα άτομα με ορθορεξία προσπαθούν να καταναλώνουν καθαρά και υγιεινά τρόφιμα.
3. Δεν θα καταναλώσετε ποτέ το επιδόρπιο
Ένα άτομο που ακολουθεί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής μπορεί να απολαύσει το επιδόρπιο μερικές φορές, ενώ κάποιες άλλες φορές να το παρακάμψει. Ωστόσο, ένα άτομο με ορθορεξία δεν θα τολμήσει να φάει το επιδόρπιο, εκτός αν γνωρίζει τα ακριβή υλικά που έχει παρασκευαστεί, αλλά και πάλι θα εμμείνει να αναζητήσει πληροφορίες που θα αφορούν τα συστατικά του.
4. Αποφεύγετε κάθε φαγητό που θεωρείται ανθυγιεινό
Όσοι προσέχουν τη διατροφή τους και θέλουν να τρώνε υγιεινά, μπορεί να περιορίσουν τη προσθήκη ζάχαρης, αλατιού, κορεσμένων λιπαρών, τυποποιημένων σνακ κ.α., ενώ εκείνοι με ορθορεξία αποφεύγουν αυτά τα τρόφιμα εντελώς. Ο τύπος των τροφίμων που αποφεύγονται και θεωρείται ανθυγιεινός ποικίλλει από άτομο σε άτομο.
5. Αποφεύγετε τις κοινωνικές συγκεντρώσεις που περιλαμβάνουν φαγητό
Η εμμονή με την υγιεινή διατροφή σας απομονώνει σε σημείο που θα αποφύγετε κοινωνικές συγκεντρώσεις ή άλλες δραστηριότητες που αφορούν φαγητό.
Συνοψίζοντας, όταν η εμμονή με την υγιεινή διατροφή αρχίζει να επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα ζωής σας, ήρθε η ώρα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.
Πάντα θα πρέπει να σκέφτεστε αν τα άτομα που ακολουθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι σελίδες που παίρνετε τις πληροφορίες που ψάχνετε, τα διάφορα blogs κ.α., αποτελούν αξιόπιστες πηγές και φυσικά αν ταιριάζουν στο δικό σας τρόπο ζωής.