Γίνεται φόρτωση...

Menu

6972181460

info@dietplus.gr

Συμπληρώματα υδατανθράκων για αθλητές υψηλού επιπέδου

dietplus.grΆρθραΆρθραΣυμπληρώματα υδατανθράκων για αθλητές υψηλού επιπέδου
dietplus.grΆρθραΆρθραΣυμπληρώματα υδατανθράκων για αθλητές υψηλού επιπέδου
Συμπληρώματα υδατανθράκων για αθλητές υψηλού επιπέδου

Συμπληρώματα υδατανθράκων για αθλητές υψηλού επιπέδου

Δημοσιοποιημένο σε Άρθρα

Συμπληρώματα υδατανθράκων για αθλητές υψηλού επιπέδου:

Ροφήματα για πριν τη προπόνηση ή τον αγώνα

Το ιδανικό είναι να περιέχουν συνδυασμό υδατανθράκων τέτοιο, που να δίνει άμεση και παρατεταμένη ενέργεια. Το μίγμα πρέπει να έχει μονοσακχαρίτες όπως η φρουκτόζη, δισακχαρίτες, όπως για παράδειγμα η δεξτρόζη και πολυσακχαρίτες σαν τη  μαλτοδεξτρίνη, που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλα σχεδόν τα συμπληρώματα και είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας.

Έτσι έχει το πλεονέκτημα ότι αν και σύνθετος υδατάνθρακας, είναι εύπεπτος και περνά γρήγορα στο κυκλοφορικό. Η συγκέντρωση των υδατανθράκων στο μίγμα δεν πρέπει να ξεπερνά το 5%. Αν περιέχει υδατάνθρακες σε μεγαλύτερη ποσότητα, θα είναι "υπέρτονα" και θα καθυστερήσει να αφομοιωθεί από το στομάχι και το λεπτό έντερο. Αποτέλεσμα: δεν θα παρέχει ενέργεια άμεσα.

Επιπλέον το μίγμα πρέπει να αποτελείται κατά 30% από απλούς υδατάνθρακες (μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες) και κατά 70% από σύνθετους (πολυσακχαρίτες). Οι απλοί δεν πρέπει να ξεπερνούν το 30% γιατί αυξάνουν απότομα το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, με συνέπεια να εκκριθεί από τον οργανισμό μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης, η οποία απομακρύνει πολύ γρήγορα τη γλυκόζη.

Έτσι, έχουμε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα σε απόδοση ενέργειας. Ο απλός υδατάνθρακας, που επηρεάζει λιγότερο την έκκριση ινσουλίνης, είναι η φρουκτόζη, η οποία χρησιμοποιείται πολύ στα διάφορα συμπληρώματα.

Ροφήματα για τη διάρκεια του αγώνα ή της προπόνησης

Εδώ, εκτός από όσα ισχύουν για την προηγούμενη κατηγορία, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στη θερμοκρασία του ποτού.

Το ρόφημα πρέπει να είναι δροσερό για να "ξεδιψάσει" τον αθλητή και να τον βοηθήσει να κατεβάσει τη θερμοκρασία στο σώμα του.

Επιπλέον οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα δροσερά ποτά είναι πιο εύπεπτα, συνεπώς ο αθλούμενος μπορεί να πιει μεγαλύτερη ποσότητα.

Αποφύγετε τα παγωμένα συμπληρώματα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο γαστρεντερικό σύστημα.

Ροφήματα για μετά τη προπόνηση ή τον αγώνα

Ο σκοπός εδώ είναι η αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου. Όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο το καλύτερο.

Ιδανικό για αυτή την περίπτωση είναι ένα μίγμα μεγαλύτερης συγκέντρωσης από 5% (υπέρτονο) και με πλουσιότερη αναλογία σε απλούς υδατάνθρακες.

Απαιτείται μεγάλη έκκριση ινσουλίνης για να μεταφερθεί η γλυκόζη από το αίμα στους μύες και το συκώτι, για τη δημιουργία μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου.

Κατάλληλο συμπλήρωμα υδατανθράκων για μετά την προπόνηση, αν και παρεξηγημένο από τους αθλητές, είναι οι λεγόμενες "πρωτεΐνες όγκου".

Οι φόρμουλες αυτές περιέχουν πρωτεΐνη από 15-35%, ανάλογα με την κατασκευάστρια εταιρεία, και όλο το υπόλοιπο είναι υδατάνθρακες (περίπου 80%), βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς και ελάχιστα λίπη (περίπου 2%).

Ο συνδυασμός υδατανθράκων-πρωτεϊνών είναι άριστος για μετά την προπόνηση, καθώς η πρωτεΐνη προμηθεύει τον οργανισμό με αμινοξέα που θα βοηθήσουν το μυϊκό του σύστημα να επαναδομηθεί. Τέλος, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν, βοηθούν στην αναπλήρωση των πολύτιμων ουσιών που χάθηκαν με τον ιδρώτα, αλλά και στη γενικότερη τόνωση του οργανισμού.

Άθληση και διατροφή Συμπληρώματα διατροφής


σχετικά με τον συγγραφέα...