Γίνεται φόρτωση...

Menu

6972181460

info@dietplus.gr

Σχέση καπνίσματος και σωματικού βάρους

dietplus.grΆρθραΆρθραΣχέση καπνίσματος και σωματικού βάρους
dietplus.grΆρθραΆρθραΣχέση καπνίσματος και σωματικού βάρους
Σχέση καπνίσματος και σωματικού βάρους

Σχέση καπνίσματος και σωματικού βάρους

Δημοσιοποιημένο σε Άρθρα

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου.

Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και σωματικού βάρους, καθώς και θα προτείνουμε τρόπους για να κόψουμε το τσιγάρο χωρίς να πάρουμε παραπανίσια κιλά.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα, η οποία επικεντρώνεται κυρίως γύρω από την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους και σε χώρους εργασίας, προκάλεσε αντιδράσεις και έντονη ανησυχία από τους καπνιστές (και κυρίως από το γυναικείο φύλο).

Η μεγαλύτερη αγωνία των καπνιστών σχετικά με τη ζωή «μετά το τσιγάρο», είναι ότι τα περισσότερα άτομα που προσπάθησαν να κόψουν το κάπνισμα, αύξησαν το σωματικό τους βάρος.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να απογοητευτούν, να υποτροπιάσουν ενδίδοντας και πάλι στις παλιές καπνιστικές τους συνήθειες και να βιώνουν κύκλους απώλειας και επαναπρόσληψης βάρους.

Ο κυριότερος λόγος που αυξάνεται το βάρος των ατόμων που παύουν να καπνίζουν, είναι ότι η νικοτίνη αυξάνει κατά περίπου 200 θερμίδες το μεταβολισμό μας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν σταματήσουμε να προσλαμβάνουμε τη νικοτίνη, ο οργανισμός μας να χρειάζεται πλέον 200 θερμίδες λιγότερες απ’ αυτές που έπαιρνε ως τώρα από ποτά και τρόφιμα.

Υπάρχει όμως και η ψυχολογική διάσταση, καθώς πολλοί πρώην καπνιστές προσπαθούν να καταπολεμήσουν την επιθυμία τους για το τσιγάρο με αυξημένο τσιμπολόγημα.

Αν συναπολογίσουμε και το γεγονός ότι με τη παύση του καπνίσματος, ανοίγει η όρεξη επειδή έχει βελτιωθεί η γεύση και η όσφρηση, είναι κατανοητό ότι είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουμε παρηγοριά στο φαγητό.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε ώστε να αποφύγετε αυτή την αύξηση του βάρους;

 • Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει όλοι όσοι επιδιώκουν να κόψουν το τσιγάρο, να προγραμματίσουν τη διατροφή τους για περίπου ένα μήνα. Ο προγραμματισμός αυτός θα πρέπει να αρχίσει μια εβδομάδα πριν σταματήσουν το κάπνισμα και θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ελαφρά δίαιτα και μια ήπια άθληση.
 • Οργανωθείτε εγκαίρως για το τι θα έχετε στο γραφείο, στο σπίτι και στη τσάντα και εφοδιαστείτε με σνακ που να μην είναι λιπαρά  και περιέχουν ζάχαρη.
 • Εφοδιάστε το ψυγείο σας με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γάλα – γιαούρτι με λίγα λιπαρά, κοτόπουλο και ψάρια.
 • Προσπαθήστε να αλλάξετε τις συνήθειες που έχετε συνδέσει με το κάπνισμα. Για παράδειγμα μπορείτε να αλλάξετε το είδος του καφέ που πίνατε.
 • Αποφύγετε το ακατάσχετο τσιμπολόγημα και αν σας πιάσει λιγούρα, χρησιμοποιείστε τα φρούτα και τα λαχανικά που έχετε στο ψυγείο σας.
 • Ελαττώστε τις εξόδους σας το πρώτο χρονικό διάστημα αν τις έχετε συνδυάσει με το κάπνισμα, ώστε να κρατάτε το πειρασμό μακριά.
 • Τέλος, αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα με διάφορους τρόπους. Χρησιμοποιείστε τις σκάλες από το ασανσέρ, ξεκινήστε να κάνατε εκδρομές και να πηγαίνετε βόλτες σε μέρη που αγαπάτε. Μ’ αυτό τον τρόπο θα χαλαρώσετε και θα ξεχαστείτε από το τσιγάρο.

Σε περίπτωση τώρα που δεν πραγματοποιήσουμε καμία αλλαγή στις συνήθειές μας, τότε η στατιστική λέει ξεκάθαρα τα εξής:

 •  Έχουμε 74% πιθανότητα (οι άνδρες) και 70% (οι γυναίκες) να βάλουμε συνολικά γύρω στα 3 έως 5 κιλά.
 • Έχουμε 10% πιθανότητα (οι άνδρες) και 14% (οι γυναίκες) να βάλουμε 15 κιλά.
 • Έχουμε 6% πιθανότητα να βάλουμε πάνω από 15 κιλά.
 • Έχουμε 3-4% πιθανότητα να βάζουμε δύο κιλά το μήνα για μεγάλο διάστημα.
 • Έχουμε 4% πιθανότητα να χάσουμε κιλά.
 • Έχουμε 3% πιθανότητες να μην αλλάξει ούτε γραμμάριο στο βάρος που δείχνει τώρα η ζυγαριά μας.

Life style


σχετικά με τον συγγραφέα...