Γίνεται φόρτωση...

Menu

6972181460

info@dietplus.gr

Οι μητέρες ευθύνονται για την ανορεξία των εφήβων κοριτσιών

dietplus.grΆρθραΆρθραΟι μητέρες ευθύνονται για την ανορεξία των εφήβων κοριτσιών
dietplus.grΆρθραΆρθραΟι μητέρες ευθύνονται για την ανορεξία των εφήβων κοριτσιών
Οι μητέρες ευθύνονται για την ανορεξία των εφήβων κοριτσιών

Οι μητέρες ευθύνονται για την ανορεξία των εφήβων κοριτσιών

Δημοσιοποιημένο σε Άρθρα

Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τη νευρική ανορεξία των εφήβων κοριτσιών, το άγχος της μητέρας για την κάθε μέτρηση στη ζυγαριά, καθώς και οι «τρομακτικά» αδύνατες διασημότητες που προβάλλονται σ’ όλα τα μέσα ενημέρωσης, αποτελούν τους κύριους παράγοντες γι αυτό το φαινόμενο που μαστίζει όλο και περισσότερο την εποχή μας.

Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, όταν η μητέρα ασχολείται συνεχώς με τα κιλά της ή όταν υποβάλλει συχνά τον εαυτό της σε επίπονες δίαιτες.

Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και από την έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του περιοδικού «Sugar». Η έρευνα αφορούσε 2.500 κορίτσια ηλικίας 13-19 ετών και σύμφωνα μ’ αυτήν, τα έφηβα κορίτσια παρουσιάζουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν μια αυστηρά υποθερμιδική διατροφή, όταν οι μητέρες τους παρουσιάζουν συνεχώς το άγχος για να μην αυξηθεί το βάρος, σε σχέση με τα έφηβα κορίτσια των οποίων οι μητέρες εμφανίζονται να είναι πιο άνετες με το σώμα, αλλά και με το βάρος τους.

Το πόσο ανησυχητικό είναι αυτό το φαινόμενο για την εποχή μας, επιβεβαιώνεται με τις ακόλουθες απαντήσεις που έδωσαν τα 2.500 κορίτσια στο πλαίσιο της έρευνας.

Το 93% των κοριτσιών δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα μήπως παχύνει ή μήπως έχει παραπανίσια κιλά, ενώ οι περισσότερες από τις μισές κοπέλες της έρευνας, είπαν ότι οι οικογένειές τους σχολιάζουν και επικρίνουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Τα σχόλια και η συμπεριφορά των γονιών και φίλων, καθώς και τα μικροσκοπικά νούμερα που λανσάρουν προκλητικά οι λιπόσαρκες διασημότητες, συντελούν στο 15% των έφηβων κοριτσιών να ακολουθεί αρκετά συχνά διάφορες υποθερμιδικές δίαιτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 25% του δείγματος, είπε ότι έχει μια φίλη που πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή, καθώς και ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα δήλωσαν ότι οι φίλες τους ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διατροφής για να έχουν απώλεια βάρους. Το ανησυχητικό σκηνικό όσον αφορά τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών τους αυξάνεται, καθώς το 35% των κοριτσιών δήλωσε ότι κάνει τρόπο ζωής και διατροφής την περιορισμένη λήψη θερμίδων επί καθημερινής βάσεως, όταν η μητέρα ακολουθεί συνεχώς εξαντλητικές δίαιτες και ζει συνεχώς με τον φόβο να μην παχύνει.

Oι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το υπερβολικό άγχος για τυχόν αύξηση του σωματικού βάρους από την νεαρή ηλικία, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης νευρικής ανορεξίας. Κατά την εφηβεία είναι εξίσου σημαντικό να αποφευχθεί και η υπερβολική απώλεια βάρους, καθώς μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη που συνοδεύει την εφηβεία. Τέλος, οι γονείς θα πρέπει με την σειρά τους να είναι σίγουροι ότι οι κόρες τους τρέφονται σωστά και υγιεινά.

Τα κορίτσια είναι λογικό να παίρνουν κάποια παραπανίσια κιλά λόγω των βιολογικών συνεπειών της εφηβείας, στο μέλλον όμως και με τη σωστή διατροφή θα επανέλθουν στο φυσιολογικό τους βάρος.

Ψυχολογία Παιδική διατροφή


σχετικά με τον συγγραφέα...