Γίνεται φόρτωση...

Menu

6972181460

info@dietplus.gr

Τι θεωρείται ως συμπλήρωμα διατροφής;

dietplus.grΆρθραΆρθραΤι θεωρείται ως συμπλήρωμα διατροφής;
dietplus.grΆρθραΆρθραΤι θεωρείται ως συμπλήρωμα διατροφής;
Τι θεωρείται ως συμπλήρωμα διατροφής;

Τι θεωρείται ως συμπλήρωμα διατροφής;

Δημοσιοποιημένο σε Άρθρα

Με βάση τον αμερικάνικο κώδικα τροφίμων ως "συμπλήρωμα" ορίζεται κάθε ουσία ή συστατικό το οποίο κυκλοφορεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλα και δύναται να χρησιμοποιηθεί "ως πιθανά αποτελεσματικό" σε περιπτώσεις προφύλαξης και προαγωγής της ανθρώπινης υγείας.

Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό, καμιά "τροφή" δεν μπορεί να θεωρηθεί ως συμπλήρωμα και κανένα συμπλήρωμα ως "τροφή".

Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία:

"Σαν διατροφικό συμπλήρωμα θεωρείται ένα σκεύασμα με βιταμίνες, όταν κάθε μια από αυτές δεν περιέχεται στο προϊόν αυτό σε ποσότητες άνω από το 150% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητα λήψης της.

Εάν ξεπερνά το τετραπλάσιο για τις υδατοδιαλυτές και το διπλάσιο για τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, απ' αυτό που συστήνει ο Ε.Ο.Φ. σαν μέση συνιστώμενη πρόσληψη, τότε το προϊόν αυτό χαρακτηρίζεται ως φάρμακο.

Για τα θεωρούμενα ως "συμπληρώματα διατροφής":

  • Απαγορεύεται η αναγραφή τυχόν "θεραπευτικών ενδείξεων". Επιτρέπεται μόνον η αναγραφή :"Πιθανά αποτελεσματικό στην περίπτωση ελλείψεως βιταμινών ή αβιταμίνωσης και σε ορισμένα "αθλητικά ποτά", ότι "ξεδιψούν γρηγορότερα απ' ότι το νερό".
  • Απαιτείται άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για οποιοδήποτε προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Δεν απαιτείται ειδική άδεια μόνο στα προϊόντα που κυκλοφορούν ελεύθερα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, με την προϋπόθεση ότι έχουν πάρει έγκριση από τον οικείο οργανισμό παρακολούθησης των κυκλοφορούντων φαρμάκων.
  • Απαγορεύεται η αναγραφή των ενδείξεων "χωρίς τεχνητά χρώματα" ή "χωρίς συντηρητικά", εκτός και αν μπορεί να αποδειχτεί ότι σε κανένα από τα στάδια παρασκευής του δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αυτά.
  • Υποχρεωτικά κάθε προϊόν πρέπει να αναφέρει ημερομηνία παραγωγής και λήξης, οδηγίες χρήσης, τρόπο δοσολογίας κι αναλυτικά περιεχόμενα για το τι περιέχει και σε τι αναλογίες.

Συμπληρώματα διατροφής Υγιεινή διατροφή Άθληση και διατροφή


σχετικά με τον συγγραφέα...